
Xerrem amb Francisca Rubio, directora d'R+D+i de Zemper.
Recentment nomenada dona referent STEAM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria, Art, Matemàtiques) de Castella-La Manxa.
Francisca ens parla dels seus començaments al món de la ciència, de la seva implicació en el foment de la participació de les nenes a les carreres científiques i tecnològiques. I també de la seva feina actual, de connectivitat i sostenibilitat, de ciència i futur.
“Si deixem les dones fora dels departaments científics o de R+D en una empresa, estarem perdent el 50% de la visió de la població”
Hola Francisca.
La primera pregunta és una mica obligada.
Quan entens que vols dedicar-te a la tasca científica?
Realment, mai no vaig prendre la decisió conscient que em volia dedicar a ser científica. Sempre em van agradar les Ciències i les meves assignatures preferides eren les Matemàtiques, la Física i la Química. Dedicar-me a la Ciència va ser més un resultat que una decisió conscient.
Com era la Universitat en aquell moment? Quantes dones éreu estudiant?
Quan vaig haver de decidir quins estudis universitaris realitzar, vaig dubtar entre estudiar Medicina, Telecomunicacions o Física. Finalment, em vaig decidir per la Física perquè explicava el principi fonamental de totes les coses.
Al final també vaig realitzar el cicle superior d’Enginyeria electrònica, del que treballo actualment, perquè em semblava que es podia aplicar a la pràctica de manera més immediata.
Sempre he dit que la meva doble formació com a física i enginyera, m’ha ensenyat a “pensar de forma teòrica ia treballar de forma pràctica”
Jo mai em vaig preguntar si a la meva carrera hi hauria més homes o dones, mai va ser una de les raons per triar la carrera. Jo volia ser bona en el que fes i mai no vaig pensar que pogués tenir limitacions.
Quan vaig començar Primer de Ciències Físiques a la Universitat de Granada hi havia, aproximadament, un 20% de noies a la carrera. Els estudis eren extraordinàriament difícils i vam entrar unes 400 persones a Primer ia Segon només vam passar unes 200 persones, sense cap diferència entre nois i noies.
Quan vaig fer els estudis d’Enginyeria electrònica a la Universitat de Granada, el percentatge es va mantenir i érem també entre un 15% – 20%.
Les noies érem molt bones estudiants i pot ser que tinguéssim fins i tot millors notes que la mitjana dels nois. Gairebé totes les meves amigues de la carrera treballen com a enginyeres i tenen llocs importants a l’àmbit públic o privat. En principi no hi ha hagut cap diferència en aquest punt entre nois i noies.
Cal destacar que jo vaig fer el projecte fi de carrera com a Erasmus a la Universitat de Dortmund (Alemanya). Em van dir que als estudis de Elektrotechnik a Dortmund hi havia només un 3% de dones, però a la pràctica… estava jo sola. No hi havia ni una sola noia alemanya al meu curs de carrera, tot i haver-hi més de 100 persones. A Alemanya, el percentatge de dones que estudien carreres tècniques és increïblement baix.

Com van ser els teus primers passos a l’àmbit laboral?
Jo vaig començar a treballar amb una beca a la central Solar d’Almeria. Però només vaig estar tres setmanes, perquè de seguida em van contractar com a enginyera a Valeo Il·luminació a Martos (Jaén).
A això va ajudar que jo havia après alemany durant l’Erasmus i tots dos llocs requerien persones que parlessin aquest idioma. A més, jo havia acabat la primera promoció dEnginyeria electrònica i era un perfil molt buscat.
Al cap de dos mesos em van enviar a París, al centre d’R+D de Valeo, per aprendre amb els millors tots els secrets de la il·luminació de l’automòbil. Quan vaig tornar, al cap de dos anys, em van nomenar responsable de posar en marxa el nou departament d’Electrònica, que aviat va arribar a tenir 20 persones.
Òbviament, aquest començament em va donar l’oportunitat d’aprendre, no només francès, sinó tota la tecnologia punta en aquell moment, i ha marcat la resta de la meva carrera, conscient de la necessitat de mantenir-me sempre actualitzada tecnològicament.
La desigualtat de gènere és, actualment, un tema molt present a les societats occidentals. Aquesta desigualtat ha estat, i és, molt palesa en el camp de la ciència i la investigació.
Com és la situació en aquest moment a Espanya en comparació dels anys en què començaves? Notes algun canvi en aquest sentit tant a nivell professional com acadèmic?
A Espanya, a les carreres i treballs científics i tècnics, hi ha menys dones que homes. La meva percepció és com un 20% vs 80%. Si tenim en compte el sector de fabricació d’equips l’any 2021, que és el que conec més bé, ens trobem amb uns percentatges d’un 80% d’homes i un 20% de dones. No a totes les empreses és així, a Zemper, per exemple, tenim un 65% dels homes i un 35% de dones. Hi ha empreses d’aquest sector que treballen molt la igualtat de gènere. Zemper compta amb un Pla d´Igualtat i està certificada per la IQnet SR:10 de Responsabilitat Social Corporativa. En aquest moment es renova el nostre Pla d’Igualtat i Sistema de Registre Retributiu, per abordar la bretxa salarial i la valoració del lloc de treball des d’una perspectiva d’igualtat entre homes i dones.
Tot i aquests avenços, cal abordar el problema des de la base, cosa que significa convèncer les noies que estudiïn Cicles de F.P. i Graus Universitaris de les branques tècniques i científiques.
És cert, i remarcable, que aquest percentatge és força més alt a Espanya que en altres països com Alemanya o fins i tot França, on el percentatge de dones és encara menor.
A la meva època hi hauria com un 15%-20% de noies en carreres tècniques, però, segons he sentit, el percentatge ara és fins i tot menor. Malauradament, sembla que no s’està avançant gaire en aquest tema, encara que totes les polítiques oficials intenten fomentar l’accés de les joves a les carreres científiques i de recerca.
A la part professional, s’està repetint el mateix patró. Jo tinc moltes amigues de la meva edat en posicions altes de responsabilitat cientificotècnica, però no veig gaires noies joves que estiguin arribant a aquests nivells. Caldria analitzar perquè no s’està avançant en aquest tema, malgrat les polítiques que el promocionen.
El projecte dones STEAM a Castella-la Manxa, neix el 2021 per impulsar la igualtat de gènere en el sector de la ciència, la tecnologia, les matemàtiques. Pots parlar-nos sobre aquest projecte?
El projecte de dones STEAM ha estat desenvolupat per l’Associació Concilia2 amb l’objectiu de crear referents femenins en els treballs de ciència i tecnologia (STEAM significa: Ciències, Tecnologia, Enginyeria, Arquitectura i Matemàtiques)
La nostra funció consisteix a fer xerrades als Instituts per motivar les nenes a estudiar carreres cientificotecnològiques.
De forma personal, jo participo amb altres Instituts de Ciudad Real a diversos programes i xerrades per fomentar l’estudi de carreres STEAM, ja que són molt necessàries.
Moltes persones pregunten per què cal que hi hagi dones cientificotecnològiques a les empreses. Jo sempre contesto que un equip ha de nodrir-se de tots els punts de vista possibles. Com més variat sigui un equip, més punts de vista tindrem i això farà que el producte sigui millor i s’adapti a la màxima quantitat de persones possibles.
Si deixem les dones fora dels departaments científics o de R+D en una empresa, estarem perdent el 50% de la visió de la població
Actualment ets directora de R+D a Zemper. Pots parlar-nos de la teva feina?
La meva feina com a directora d’R+D de Zemper, m’encanta. Té la mida adequada per fer desenvolupaments molt nous de forma ràpida i flexible, sense haver de passar per centenars de comitès d’aprovació i seguiment.
Com que és la directora, el meu treball és més aviat de planificació i organització, però a mi m’agrada participar també activament a la part de creativitat i desenvolupament. Quant al dia a dia jo sempre ho dividís en tres tasques: seguiment de projectes, resolució de problemes (que sempre n’hi ha) i desenvolupament de millores de procediment o de producte. Sense aquest darrer pas mai evolucionaríem i és el que realment suposa un gran valor afegit.

Dos conceptes molt presents al sector empresarial en aquests dies són la connectivitat i la sostenibilitat.
Com abordeu a Zemper aquests temes? Penses que és possible lequilibri entre aquests factors? Un món més connectat i més sostenible?
En aquesta època els dos conceptes clau són connectivitat i sostenibilitat i en aquestes dues tasques és on ens hem enfocat a Zemper des de fa temps.
El nostre major projecte durant els dos darrers anys està basat en la connectivitat. Estem desenvolupant un nou ecosistema de comunicacions amb una sèrie de serveis associats, que ens porten a una veritable transformació digital i un canvi de paradigma en la forma d’entendre els nostres productes.
La sostenibilitat és el nostre Leitmotiv en els darrers mesos. Hem entès que si no aconseguim tenir un producte i una empresa més sostenible, no aconseguirem assolir un futur adequat.
Ja fa anys que comptem amb la certificació ISO 14001 d’Aenor pel nostre sistema de gestió ambiental, per la qual cosa la nostra preocupació per la sostenibilitat a tots els nostres processos no és nova, però si és cert que en els darrers mesos hem intensificat el focus sobre aquest tema, convertint-ho, com esmentava, en el nostre Leitmotiv.
Actualment estem fent una avaluació del nostre nivell de sostenibilitat i estem força ben situats. Al mateix temps estem fent passos de gegant en l’avenç de la sostenibilitat fent productes més petits, que necessiten menys material, lloc d’emmagatzematge i transport; ia més estem treballant en la més gran reciclabilitat dels nostres dissenys.
La nostra darrera gamma de lluminàries, la gamma Alya, és un clar exemple que es pot i s’ha de compatibilitzar la sostenibilitat i la connectivitat. Alya és un dels productes més petits del mercat, amb l’estalvi que això suposa en material i emissió de CO2, però alhora té totes les possibilitats de connectivitat que requereix el mercat: Autotest, Dali, Wireless i cable.
Quins aspectes preneu en consideració a l’hora de dissenyar un nou producte?
Quan dissenyem un nou producte analitzem les necessitats dels diferents mercats.
Aquest pas és molt complicat, ja que, a causa de la nostra alta internacionalització, cal recordar que Zemper, comercialitza a més de 30 països, treballem en mercats molt diferents com Espanya, França, Bèlgica, Marroc, Noruega o Colòmbia, que tenen requisits molt diferents.
Després intentem primar els requeriments de sostenibilitat i connectivitat tal com hem comentat.
Actualment estem fent una guia de disseny per aconseguir el més alt nivell d’ecodisseny i que els nostres productes siguin el més reutilitzables, reparables i reciclables possible.
Com és possible estar actualitzat en matèria científica en un món tan frenètic i amb novetats contínues com l’actual?
Efectivament és molt difícil mantenir-se actualitzat i no quedar-se enrere.
Jo segueixo formant-me constantment. Assisteixo a cursos, a webinars, llegeixo les notícies, no només del sector, sinó d’altres sectors que ens interessen. I el més important, treballem amb els partners més avançats a cada camp. Tenim els millors col·laboradors en el sector de la comunicació IoT, l’arquitectura programari, les ràdio comunicacions, els serveis de dades, les darreres tecnologies en plàstics i metall, etc.
Nosaltres sempre treballem amb Universitats i Centres tecnològics, que alhora ens mantenen informats de les últimes tecnologies.
L’aposta per la innovació es presenta fonamental per a la supervivència i el creixement de les empreses avui dia. Com afronteu a Zemper aquest assumpte?
Efectivament, la innovació és fonamental per a la supervivència de les empreses. Zemper és molt reconegut per l’alta tecnologia i la capacitat d’innovació. Innovar ha estat sempre al nostre ADN, i la nostra aposta per la investigació ha estat una constant al llarg
dels anys. El 1992 vam aconseguir desenvolupar la lluminària més extraplana del mercat europeu. El 2010 ens vam convertir en els primers, al sector, a llançar un sistema Wireless. Aquest ADN, aquesta importància que la innovació, tant a nivell tècnic, com de disseny, com de gestió, té per a la nostra empresa, ens impulsa a estar sempre a l’avantguarda tecnològica, a treballar amb el focus posat a la recerca de productes nous i més sostenibles.
Tenim processos de creativitat i innovació, que ens permeten proposar idees noves a la direcció general. El nostre procediment comença per la innovació i la creació d’idees, passa per l’anàlisi de les necessitats del mercat, la planificació i la selecció de propostes per acabar en el desenvolupament final dels projectes.
Finalment. Què diries a totes aquelles nenes que en aquests moments estan pensant dedicar-se a la ciència i la investigació?
TU POTS!
Sobre Zemper
Zemper és una empresa líder en disseny, fabricació i venda de lluminàries d’emergència amb més de 50 anys d’experiència al mercat nacional i internacional. Situada a Ciudad Real (Espanya), Zemper ofereix un cicle productiu complet propi, des de la gestió de matèries primeres als dissenys R+D, la fabricació, el control de qualitat, la logística, la posada en marxa i servei post venda.
Zemper és un especialista en Il·luminació d’emergència, amb un catàleg que cobreix totes les necessitats de tota mena de projectes; senyalització, alta potència, baixes temperatures, disseny, abalisament, etc.
Zemper disposa del Certificat d’Empresa Innovadora de Base Tecnològica, va ser de les primeres empreses a dissenyar i llançar al mercat controls d’il·luminació centralitzats i també disposa de més de 10 anys d’experiència amb sistemes Wireless, instal·lats amb èxit a tot el món. Actualment està treballant en diferents projectes d’innovació amb segell del CDTI i del Ministeri per al desenvolupament de nous ecosistemes de smartlighting i sistemes d’evacuació intel·ligent (Alioth).
Zemper compta amb un gran prestigi tant a nivell nacional com internacional, no només pel seu reconeixement com a gran especialista en il·luminació d’emergència, sinó pel lideratge tecnològic, el servei i suport al client, i el cicle complet de fabricació. Tot això el converteix en el millor soci per als seus clients, juntament amb els que aconsegueix un desenvolupament conjunt i solucions per a qualsevol projecte per molt complex que sigui.
Més informació a www.zemper.com